Cultura de cartof este foarte eficientă şi totodată productivă în condiţii relativ favorabile de dezvoltare, sub aspectul producţiei pe unitatea de timp, de suprafaţă şi pe unitatea de input. Una dintre cauzele acestei eficienţe este indexul mare al producţiei recoltabile la cartof.

Importanţa cartofului în asigurarea securităţii naţionale alimentare

 

Cartoful este cea mai mare cultură cu înmulţire vegetativă din lume, care produce organe vegetative recoltate pentru consum. În timpul perioadei de vegetaţie această cultură este expusă mediului din sol care se caracterizează printr-un anumit regim de aprovizionare cu apă, gaze, fertilizanţi, diferiţi de cei din aer, astfel că tot ceea ce există în sol poate afecta calitatea şi productivitatea cartofului, de obicei în sens negativ. Tuberculii recoltaţi conţin o mare cantitate de apă şi sunt perisabili. Au un metabolism activ, de aceea pentru pentru a menţine calitatea cartofului pentru sămânţă şi a celui de consum, acest metabolism trebuie controlat.

Cartoful – aliment funcţional

 

Cartoful este o plantă cu mare plasticitate ecologică, hrănitor, gustos şi ieftin, care constituie alimentul de bază al multor popoare.Valorifică eficient tehnologiile moderne de cultură şi asigură cea mai mare cantitate de hrană pe unitatea de suprafaţă. Din punct de vedere energetic are o mare importanţă pentru consumul uman într-o mare varietate de moduri de preparare şi industrializare. În sudul Europei consumul anual de cartof este de 44 de kg/ locuitor, iar în nord şi în est ajunge la 110-175 kg.

În concluzie, cartoful produce hrană nutritivă repede, pe pământ puţin, în condiţii climatice mai aspre decât alte culturi majore, iar peste 85% din plantă este comestibilă comparativ cu 50% în cazul cerealelor. Este o plantă bogată în glucide, proteine uşor digestibile şi o combinaţie de aminoacizi adaptaţi nevoilor umane.

Noutăţi, informaţii privind unii patogeni emergenţi ai culturii cartofului (deocamdată despre virusul Y din zona Braşov) şi alte date utile pentru cei care activează pe filiera cartofului (fermieri şi producători, distribuitori etc)

Lasă un răspuns